ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

DANDOYRAS

Ένας Έλληνας επιστήμονας που εργάζεται στο εξωτερικό, ο φυσικός Γιάννης Δάνδουρας του Ινστιτούτου Ερευνών στην Αστροφυσική και την Πλανητολογία, στην Τουλούζη της Γαλλίας, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά πειραματικά την ύπαρξη ενός διαστημικού ανέμου από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια στη μαγνητόσφαιρα γύρω από τη Γη, γεγονός που μέχρι σήμερα παρέμενε αποκλειστικά και μόνο στα θεωρητικά πλαίσια. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε χάρη στην εξέταση στοιχείων τεσσάρων συνεργαζόμενων δορυφόρων της αποστολής “Cluster” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Όσον αφορά το διαστημικό άνεμο, πρόκειται για τον αποκαλούμενο «πλασμασφαιρικό άνεμο», ο οποίος αποκαλείται έτσι επειδή αφαιρεί συνεχώς υλικό από τη σφαίρα πλάσματος, μια περιοχή που έχει το σχήμα καμπυλωτής σφαίρας η οποία βρίσκεται πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης. Η σφαίρα πλάσματος είναι μια περιοχή με ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, που καταλαμβάνει το εσωτερικό τμήμα της Γήινης μαγνητόσφαιρας, η οποία δημιουργείται από το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Αυτό που ο Δάνδουρας έπραξε ήταν να αναλύσει τις ιδιότητες των φορτισμένων σωματιδίων της σφαίρας πλάσματος, κάνοντας χρήση των δεδομένων της αποστολής “Cluster”, στην οποία ο ίδιος είχε από την αρχή λάβει μέρος ως επιστήμονας. Ο Έλληνας φυσικός ανέπτυξε μια μέθοδο φιλτραρίσματος που εξαφάνισε τις διάφορες πηγές θορύβου και έτσι κατάφερε να αναλύσει τις κινήσεις του πλάσματος, δηλαδή τον άνεμο, είτε με πορεία προς τη Γη, είτε προς το διάστημα. Η μελέτη επαλήθευσε την ύπαρξη ενός σταθερού ανέμου, που η ιδέα ότι υπάρχει ένας τέτοιος άνεμος πρωτουπήρξε σε θεωρητικά πλαίσια το 1992, και ,ο οποίος μεταφέρει συνεχώς υλικό ενός κιλού κάθε δευτερόλεπτο έξω από τη σφαίρα πλάσματος, με ταχύτητα μεγαλύτερη από 5.000 χιλιόμετρα την ώρα. Η κίνηση αυτή του πλάσματος είναι συνεχής, ακόμα κι όταν το Γήινο μαγνητικό πεδίο δεν διαταράσσεται από φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τον Ήλιο.

Ο συγκεκριμένος άνεμος από την εσωτερική μαγνητόσφαιρα, δηλαδή τη σφαίρα πλάσματος, βοηθάει στη συνεχή απώλεια υλικού από το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης και, παράλληλα, είναι πηγή τροφοδοσίας με πλάσμα της εξωτερικής μαγνητόσφαιρας που βρίσκεται πάνω από την εσωτερική. Ο Δάνδουρας ισχυρίζεται ότι η σφαίρα πλάσματος, που είναι το κυριότερο απόθεμα πλάσματος στη μαγνητόσφαιρα, είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας όσον αφορά τις ζώνες ακτινοβολίας γύρω από τη Γη, επηρεάζοντας τα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων και προκαλώντας καθυστερήσεις στη μετάδοση των σημάτων GPS. Τέτοιου τύπου άνεμοι πλάσματος υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω και από άλλους πλανήτες, επηρεάζοντας τη ποσότητα υλικών που διαφεύγουν από την ατμόσφαιρά τους στο διάστημα.

Αξίζουν όντως πολλά συγχαρητήρια για αυτή την ανακάλυψη στον Έλληνα φυσικό. Αυτό μονάχα που προκαλεί πάντως κάποια θλίψη είναι ότι πολλές διακρίσεις που πετυχαίνουν οι Έλληνες του εξωτερικού, κανονικά θα έπρεπε να τις πετυχαίνουνε στην Ελλάδα εφόσον υπήρχε η υποδομή που θα τους κρατούσε φυσικά. Αντίθετα, εξαιτίας του ότι η Ελλάδα όλο και αποδυναμώνεται και φτωχαίνει ως χώρα, το εργατικό δυναμικό της θα φεύγει με αποτέλεσμα όποιες από τις διακρίσεις των Ελλήνων του εξωτερικού ουσιαστικά να τις καρπώνονται οι χώρες στις οποίες βρίσκονται οι ίδιοι..

 

http://www.ecotimes.gr/category/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/