«ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΠΟ ΤΑ 27 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΑ 11 ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ»

UNIVERCITIS

Δρ. Χασάν Μπαντάουι από τη Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα.

Μια καταπληκτική διάλεξη αναφορικά με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον αραβοϊσλαμικό κόσμο, είχε την ευκαιρία να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής του Αριστοτέλη στη Νάουσα. Ο καθηγητής της έδρας αραβοϊσλαμικών σπουδών του ΑΠΘ κ. Χασάν Μπαντάουι, παρουσίασε την πορεία και τη σχέση του Μεγίστου των Ελλήνων Αλεξάνδρου με τον αραβικό κόσμο και την Ανατολή. Η διάλεξη ήταν ενταγμένη στα πλαίσια των κύκλων των διαλέξεων που διοργανώνει η ΙΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ερωτευμένος με τον Μέγα Αλέξανδρο δήλωσε ο κ. Μπαντάουι από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε ως πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ενώ δήλωσε ότι σήμερα στα 27 πανεπιστήμια της Αιγύπτου, τα 11 διαθέτουν έδρες ελληνιστικών σπουδών.

Αναφερόμενος στην απήχηση που είχαν οι αξίες του ελληνισμού ο κ. Μπαντάουι τόνισε ότι το 1925, όταν η Αίγυπτος βρίσκονταν υπό αγγλική κατοχή, ο τότε υπουργός παιδείας Ταα Χουσεΐν (ο οποίος αν και τυφλός είχε μεταφράσει όλο τα κείμενα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου στα αραβικά!) ζήτησε τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια και τα λύκεια της Αιγύπτου, αλλά του το απαγόρευσαν οι Άγγλοι, λέγοντάς του ότι η αρχαία ελληνική ήταν προνόμιο της κοινωνικής ελίτ!

«Ο Αλέξανδρος υπήρξε πρόσωπο του δικαίου, του θάρρους, προστάτης των λαών και των πολιτισμών τους. Εκείνος που τα έβαλε με την εξουσία, όταν εκείνη έχασε την ουσία. Χαίρομαι που γίνονται διαλέξεις για τον Αλέξανδρο τη στιγμή που η Ελλάδα ζει κρίση αξιών. Μια κρίση που δεν θεραπεύεται ούτε με την τρόικα, ούτε με τη Μέρκελ, αλλά με την αναζήτηση της πρωταρχικής αιτίας του σημερινού αδιεξόδου. Πρέπει να αναζητηθούν οι ανθρώπινες αξίες που γέννησε η Ελλάδα ως κοιτίδα της φιλοσοφίας, του θεάτρου και της μυθολογίας που είναι ανεξάντλητη πηγή γνώσεων, συμβόλων και προβληματισμών. Στη σημερινή Ελλάδα έχουμε έλλειμμα υποδειγμάτων προς μίμηση και περίσσευμα προς αποφυγή. Πρέπει να βρούμε πρόσωπα και γεγονότα που να αποδεικνύουν ότι είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε αυτό που προκάλεσε την ανοησία της σύγχρονης ελληνικής νόησης. Έχουμε απομακρυνθεί από την ουσία, με συνέπεια να εισπράττουμε ανοησία. Χάσαμε τις αξίες που έδωσαν πανανθρώπινη διάσταση στον ελληνισμό, από την Ιαπωνία, μέχρι τη Λαπωνία. Η προσφυγή στην ιστορία, όχι ως λατρεία και προσκόλληση στο χθες, αλλά για την άντληση διδαγμάτων είναι μονόδρομος» τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Μπαντάουι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η προϊσταμένη και το στέλεχος της ΙΖ΄Εφορίας κ. Κοτταρίδη και κ. Γραικός, ο αντιδήμαρχος Νάουσας κ. Βράντσης και λίγοι αλλά τυχεροί θεατές.

Θόδωρος Ελευθεριάδης

 

http://www.laos-epea.gr/politismos/item/1959-dr-xasan-bantaoui-apo-tin-sxoli-tou-aristoteli-sti-naousa-stin-aigypto-apo-ta-27-panepistimia-ta-11-exoun-edres-ellinistikon-spoudon.html

 

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα