Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΞΑΝΑ

AgiaSofia

 Κρητίδου Αλεξία

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, κατεβάζει η σημερινή κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στην βουλή της Τουρκίας νομοσχέδιο με τρία βασικά άρθρα.

Πρώτο, η Αγία Σοφία να ανοίξει τις πύλες σαν μουσουλμανικό τέμενος. Δεύτερο η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευση του νομοσχεδίου και τρίτον η εκτέλεση της απόφασης αυτής θα γίνει από το υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν θα τεθούν υπό την νέα μουσουλμανική αρχή.

Για άλλη μία φορά ο Βυζαντινός ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, γνωστή ως Αγία Σοφιά, απειλείται από τα φιλόδοξα σχέδια ενός ηγέτη που οραματίζεται μία μεγάλη Τουρκία και ένα κράτος θρησκευτικό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και προς αυτόν τον στόχο εργάζεται εδώ και χρόνια, προσπαθώντας και παλεύοντας μόνο για τα του οίκου του, δηλαδή για τα δικά του ιερά, τα μουσουλμανικά ιερά, αδιαφορώντας για την πίστη και τα ιερά της Ορθοδοξίας.

Αγκάθι στα δάκτυλά του η Αγία Σοφία ακόμα και ως μουσείο. Από το 1934 μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και πληγώνει όλους  τους ορθόδοξους χριστιανούς. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να το δεχτούμε ως μουσείο, όχι όμως ως μουσουλμανικό τέμενος. Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σ’ αυτά τα δυο. Και τα δύο, μαχαίρια στα σωθικά μας, ωστόσο το τέμενος νομίζω θα είναι μαχαίρι που θα γυρίζει συνεχώς.

Ένας ναός με τέτοια ιστορία που δεν υπάρχει όμοιά της. Μέσα σ’ αυτόν τον ναό της Ορθοδοξίας τα σώματα των ανθρώπων ήταν το ένα πάνω στο άλλο και το αίμα έρεε ποτάμι. Ακόμα και οι τοίχοι φωνάζουν τους αγώνες και τα δάκρυα των ορθοδόξων.

 Μία ολόκληρη πίστη να στέκεται μέσα στους αιώνες ακλόνητη και αμετακίνητη μέσα σε Πόλη μαρτυρική και ιστορική, για χρόνια και να γκρεμίζεται για άλλη μία φορά. Για άλλη μία φορά τέμενος!!! Και η ιεροσυλία παίρνει τις πραγματικές διαστάσεις της στην πρόθεση αυτή!

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ο Θεός θα εμποδίσει αυτά τα σχέδια να παραμείνουν σχέδια και δεν θα αφήσει να τρέξει πάλι το αίμα από τις πληγές μας!!!